+ A | - A
image

Image


image


Voorste Kruisband.

image

Klachten

De Voorste Kruisband is een belangrijke peesachtige band midden in het kniegewricht en erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Als de Voorste Kruisband goed functioneert dan voorkomt hij dat het scheenbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het dijbeen. De achterste kruisband loopt in de knie achter de Voorste Kruisband en voorkomt het naar achteren bewegen van het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen. Letsel van de Voorste Kruisband komt geregeld voor en geneest niet uit zichzelf. Ook hechten van de Voorste Kruisband geeft onvoldoende genezing.

De meest voorkomende klachten:

• De gescheurde Voorste Kruisband geeft meestal zwikklachten. Een dergelijke scheur van de Voorste Kruisband is zeer frequent sport gerelateerd. De verscheuring kan hoorbaar zijn met een knap, de knie zwelt veelal snel op en voelt direct onbetrouwbaar aan.

• Bij strek- en draaibewegingen, kan men "door de knie zakken" omdat de Voorste Kruisband de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet meer tegenhoudt en deze als het ware over elkaar heen schuiven. Dit kan in wisselende mate weer een acute toename in pijn en zwelling van de knie geven.

• Ten gevolge van de "stomp" van de afgescheurde kruisband kan een beperking zijn ontstaan bij het strekken van de knie.

Voorafgaand aan de operatie voor een reconstructie van de Voorste Kruisband:

  • Geen pijn
  • Minimale zwelling
  • Volledige buiging en strekking van de knie
  • Normaal looppatroon
  • Patiënt is goed voorgelicht over de operatie en wat hij of zij kan verwachten tijdens de revalidatie.
  • Afstemmen omgeving, de patiënt dient de thuissituatie op de revalidatie te hebben aangepast.
  • Oefentherapie coördinatief. Het is een voordeel als de patiënt de krachtoefeningen beheerst die in het begin van de revalidatie worden uitgevoerd.

 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 

Behandeling Voorste Kruisband


Als de Voorste Kruisband net is gescheurd, begint u met rust, lopen met krukken, eventueel een steunend verband en bij uitzondering een brace. Er wordt eerst een traject gestart met fysiotherapie. De bovenbeenspieren worden goed getraind en er wordt veel aandacht besteed aan de coördinatie en samenwerking van de spieren rond de knie. Hiermee wordt veelal voldoende stabiliteit gecreëerd om de dagelijkse dingen te doen en om lichte sportactiviteiten te doen.


Als de knie meer stabiliteit nodig heeft dan met fysiotherapie bereikt kan worden of als wordt ingeschat door de orthopeed dat de knie zonder operatie te veel schade zal oplopen, dan wordt besloten tot een Voorste Kruisband reconstructie. Ook bij deze behandeling van de Voorste Kruisband speelt de fysiotherapeut een belangrijke rol en blijft nauw betrokken.

U kunt hier de folder -Voorste Kruisband- van Orthopedium downloaden

 

Voor meer informatie over de voorste kruisband verwijzen wij graag naar de website van Orthopedium

image


 


image