+ A | - A
image

Image


imageMeniscus Operatie

image
Klachten

De Meniscus is een rubberachtige, halve maan vormige structuur aan de binnenzijde en aan de buitenzijde in de knie. Een mens heeft dus 2 menisci in elke knie. De Meniscus fungeert als een soort stootkussen tussen het boven- en onderbeen. De Meniscus zorgt dat het boven- en onderbeen bij elke positie van de knie beter op elkaar passen. Ook heeft de Meniscus een stabiliserend effect op de knie. De Meniscus is slecht doorbloed, alleen de randen van de Meniscus, waar deze vastzit aan het kniekapsel, worden doorbloed. Deze matige doorbloeding is mede oorzaak van de slechte spontane genezing van scheuren in de Meniscus.

De Meniscus kan tot problemen leiden in de knie, meestal doordat er een scheur is ontstaan. Dat kan door een ongeval ontstaan, meestal een draaibeweging met veel kracht.


De klachten die ontstaan bij een gescheurde Meniscus zijn:

  • Vrijwel altijd pijn in de knie, aan de kant van de scheur.
  • De knie kan ten gevolge van de irritatie gaan zwellen; er komt vocht in de knie.
  • De knie kan onbetrouwbaar aanvoelen.
  • De knie kan “op slot” gaan en niet meer wil buigen of strekken.  

Bij oudere mensen is de Meniscus minder rubberachtig van structuur en kan al scheuren bij hurken. Deze scheuren zijn vaak kleiner en geven minder vaak klachten van de knie.


Behalve dat de gescheurde Meniscus de genoemde klachten kan geven, kan ook kraakbeenschade ontstaan. Dit kan op de langere termijn artrose van de knie verergeren.


Er zijn verschillende soorten scheuren, op verschillende plaatsen in de Meniscus. Een zogenaamde "bucket handle" scheur houdt in dat de binnenrand van de Meniscus is gescheurd, en dat het gescheurde gedeelte omgeklapt in het gewricht kan liggen (omgeslagen zoals een "hengsel van een emmer") . Als dat zo is, kan de knie "op slot" gaan. De knie kan dan niet gestrekt worden en blijft als het ware in een bepaalde stand staan. Dwarse scheuren en vissebekscheuren zijn andere soorten scheuren die kunnen ontstaan in de Meniscus.

 

Voor meer informatie over de meniscus verwijzen wij graag naar de website van Orthopedium

image

 

image