image


Image


image
Kraakbeenimplantatie

image

Klachten

Kraakbeenletsels zijn veel voorkomende letsels in het kniegewricht. Het kraakbeen is niet voorzien van zenuwen. Het kraakbeenletsel geeft daarom in eerste instantie geen klachten. Na verloop van tijd kunnen echter losse stukjes kraakbeen gaan zweven in het kniegewricht. Dit kan ontstekingsreacties geven en de knie irriteren.

Een kraakbeenletsel kan diverse oorzaken hebben:

  • Ongeval: beenbreuk of loslating van het kraakbeen
  • Artrose van het kniegewricht waarbij het kraakbeen is aangetast
  • Artritis of reumatische artritis

Het kraakbeen geneest niet vanzelf omdat het niet is voorzien van een rechtstreekse bloedvoorziening.

Het behandelprogramma bij kraakbeenletsel is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Leeftijd en activiteitenniveau
  • Gradatie van het letsel

Het letsel kan eventueel behandeld worden met medicatie, speciale kraakbeenherstellende injecties, een kijkoperatie of een kraakbeentransplantatie.

 

 

 

 

 

Marcel Driessen biedt de mogelijkheid via een kraakbeenimplementatie kraakbeencellen terug te plaatsen die groei van het kraakbeen bewerkstelligen. Deze behandeling wordt ook wel autologe kraakbeenimplementatie genoemd. Bij kraakbeenimplementatie is het mogelijk oppervlaktes tot 16 cm ² te behandelen. Dit is met geen enkele andere techniek mogelijk.

Wat is autologe Kraakbeenimplantatie?
Via een kijkoperatie worden er kraakbeencellen verwijderd uit uw knie. Deze kraakbeencellen worden in het laboratorium opgekweekt. Hierdoor zullen zij zich vermenigvuldigen. Bij autologe Kraakbeenimplantatie (ACI) worden uw eigen, in het laboratorium vermeerderde kraakbeencellen teruggeplaatst in het beschadigde gebiedin het kniegewricht (deze methode wordt ook wel de ‘chondron-methode’ genoemd).
Lees hier ook het artikel in het Algemeen Dagblad

 

 

Woensdag 23 september 2009 AD
Vlietland gaat ook in kraakbeen doen


SCHIEDAM • Het Vlietland Zieken­huis in Schiedam heeft twee topspecialisten aangetrokken die per jaar naar schatting duizend operaties gaan doen.
Het gaat om de orthopedisch chirurgen Marcel Driessen (Den Haag) en Jon Bruijn (Delfgauw).
Met hun komst wordt gelijk een kraakbeenlaboratorium opgezet. Daar wordt kraakbeen gekweekt dat vervolgens kan worden getransplanteerd in de gewrichten die dat nodig hebben. „Daarmee zal het Vlietland Ziekenhuis zich uitermate kunnen onderscheiden van de anderen," stelt Driessen.


Gerrit-Jan van Zoelen, voorzitter van de raad van bestuur van het Vlietland, is in zijn nopjes met de komst van de specialisten. „We zijn een goed basisziekenhuis, maar straks gaan we ook bovenregionaal opereren. We hebben 22 specialismen en met die van deze 'toppers' er-bij betekent dat echt een kwaliteits-impuls."


Driessen en Bruijn hebben al een aantal proef-operaties uitgevoerd en gaan vanaf komende maand in het Schiedamse ziekenhuis aan de slag.

 image

 


 


image

image